Sørlandsbadet Trening tilbyr laktattesting av idrettsutøvere og mosjonister. Melkesyreterskelen måles for å få en oppfattning om treningstilstand og for å få et grunnlag for utarbeiding av effektive treningssoner.

Testen utføres på sykkel eller tredemølle, avhengig av hvilken idrett/trening utøveren holder på med.

Forberedelser til testen:

  • Man skal holde seg sykdomsfri de siste 3 dagene før testdagen.
  • Unngå trening samme dag som testen og helst dagen før. Hvis du må trene dagen før så bør denne være rolig.
  • Pass på at du har fått tilstrekkelig med søvn og næring før testen.
  • Ta med deg sykkelsko, håndkle og drikke. Vi har spd pedaler på vår sykkel. Er du usikker om disse passer dine sko så kan du ta med egne pedaler.

Testen tar ca. 60 min med forberedelser og gjennomgang av resultat

Melkesyreterskel
Melkesyreterskel eller anaerob terskel (AT) er den hjertefrekvensen hvor kroppen fjerner like mye melkesyre som den produserer. Sagt enda enklere er det den høyeste pulsen du kan ha i en bestemt aktivitet uten at du får opphopning av melkesyre og stivner. En melkesyreprofiltest vil gi deg de riktige intensitetssonene som er det viktigste verktøyet for å styre treningen din riktig. Og med det viktigste verktøyet blir det enklere å oppnå høyere terskelfart. 

Slik tester vi deg:

1. Du løper på tredemølle med hjertefrekvensmåler (pulsklokke). Etter en rolig oppvarming starter testen hvor du løper intervaller med en varighet på 5 minutter.

2. Mellom intervallene er det en pause på 30 sekunder hvor vi måler melkesyreverdien i blodet ditt og øker hastigheten på mølla. Intensiteten økes til du kommer over melkesyreterskelen din.

3. Antallet intervaller varierer litt etter hvor mye du vet om formen din på forhånd, men ofte holder det med 4-6 drag. Slik kommer vi frem til din melkesyreterskel og dine individuelle intensitetssoner.

4. Ved test på sykkel vil det samme gjelde men her vil belastningen økes ved watt, vi vil da finne din terkselwatt.

Intensitetssoner
Skal du ha mest mulig ut av treningen, må treningen styres. Det er her de mye omtalte sonene kommer inn. Det er viktig å variere og ikke bare havne i en bestemt fart eller intensitet dag etter dag. Du vil bli i bedre form av dette også, om utgangspunktet ikke er eliteutøver, men det tar lengre tid og du vil nok stagnere etter en stund. 

Det finnes mange forskjellige måter å regne ut soner på og det finnes mange forskjellige antall soner.

Vi på Sørlandsbadet tar utgangspunkt og følger de samme sonen som Polar. Er du helt fersk mosjonist eller utøver på høyere nivå vil sonene til Polar være greie å forholde seg til.

Sone

Polar

 

Treningsform

1 veldig lett

50-60%

 

Gå tur, restitusjon

2 lett

60.70%

 

Utholdenhetstrening, rolig langtur

3 moderat

70-80%

 

Utholdenhetstrening, moderat langturer

4 hard/anstrengende

80-90%

 

Terskeltrening, intervaller og hard langtur

5 maksimum

90-100%

 

Hard trening, konkurranser kortere enn maraton.

Priser: 
Melkesyreprofiltest/Watt: kr 690,- (Kr 550,-  for årskortholdere)
Melkesyreprofiltest/Watt med oppfølgingstest minimum 10 uker etter første test for å se fremgang: kr 1190,- (kr 950,- for årskortholdere) 
Vi tester også grupper/lag, ta konktakt for info om priser.

Ta kontakt for spørsmål og bestilling av test